Станично-Луганська селищна громада
Щастинський район, Луганська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

02 лютого Всесвітній день водно-болотних угідь

Дата: 02.02.2022 09:19
Кількість переглядів: 149

Водно-болотні угіддя відіграють важливу роль в екосистемі нашої планети, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природним місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин. Саме тому 2 лютого 1971 року у м. Рамсаре (Іран) було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів. А з 1997 року у день підписання Рамсарської конвенції було започатковано відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь.

У 2022 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водно-болотні угіддя – на користь людям і природі!».

На території України знаходяться 50 водно-болотних угідь міжнародного значення. Крім того, Україна очікує на включення до Рамсарського списку ще низки водно-болотних угідь.

Водно-болотні угіддя належать до найбільш продуктивних екосистем світу. Вони є осередками біологічного різноманіття, джерелами води та первинної продуктивності, від яких залежить існування незліченних видів рослин і тварин. Вони підтримують високі концентрації численних видів птахів, ссавців, плазунів, земноводних, риб і безхребетних.

Рамсарська конвенція наголошує на необхідності запровадження основних підходів для збереження прісних вод та забезпечення належного доступу до чистої води – це припинення руйнування і початок відновлення водно-болотних угідь, демонтаж гребель, припинення надмірної експлуатації підземних вод, очищення і припинення забруднення джерел прісної води, збільшення ефективності використання води, «мудре» використання водно-болотних угідь, інтеграція питань управління водно-болотними угіддями у секторальні та регіональні плани розвитку.

Кожен з нас може внести свій невеликий внесок у охорону водно-болотних угідь. Це дуже просто. Це не вимагає грошей або багато часу.

Головна ідея - "не нашкодь"! не забруднюйте водойму, біля якого ви живете;

не засмічуйте берег, на якому ви відпочиваєте; висаджуйте дерева у прибережній зоні; дотримуйтесь правил рибної ловлі;

не діставайте тварин у сезон тиші, не вмикайте голосно музику, відпочиваючи на природі;

вивчайте свою водойму і діліться своїми знаннями з дітьми, оточуючими.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь